Tai chi och qigong

Qigong har utförts i Kina under flera tusen år för att främja och balansera Qi, livsenergin. Energin delas in i två motstående kvalitéer, yin och yang. Dessa två motpoler är lika viktiga för att tillsammans bilda en helhet. Qigong skapar balans mellan energierna i kropp och själ och detta får oss att må bra och känna harmoni.

 

Taijiqigong är 18 vackra rörelser som kombinerar de ständigt flödande och långsamma tai chi-rörelserna, qigongens vitaliserande och energigivande effekt med dansrörelser och vardagliga rörelser.

Pal Dan Gum, kallas också Silkesmaskens rörelser och består av åtta enskilda rörelser i syfte att släppa på spänningar och stärka energin i dina muskler och leder. Det är en mycket gammal form som utövas i Kina och Korea. Det finns många olika variationer av formen och efter många tusen år är det nog svårt att veta vilken som är den ursprungliga då varje lärare alltid lämnar ett eget litet avtryck i utförandet.

Tai chi är en krigskonst från 1600-talets Kina. Att se någon utföra tai chi är mycket vackert. Rörelserna är långsamma, mjukt flödande, harmoniska och utförs i samklang med andningen. Träning av tai chi främjar rörlighet, balans, styrka, koordination, bålstabilitet och bidrar till en bättre hållning och ett ökat kroppsmedvetande.

Fokus i utförandet är att vara medveten i nuet och att känna harmoni mellan rörelsen och andningen.

Regelbunden träning av tai chi bidrar till ökad närvaro och kroppsmedvetande även i vardagen. Tai chi stärker både kropp och själ och skapar balans i livet och på så vis minskar risken för stress, oro och andra obalanser i livet.

Tai chi chuan. Det finns många olika stilar av tai chi och den som används här är yangstilens tai chi chuan, den förenklade 24-formen.

Träningsformerna är enkla och kräver ingen utrustning eller särskilda kläder, bara att dem är mjuka och lediga. Man kan med fördel träna barfota eller med lätta, mjuka och smidiga skor. Formerna kan tränas av både gammal och ung och anpassas till den egna förmågan. Qigongövningarna kan med lite anpassning även utföras i sittande och man kan variera sittande och stående efter behov och förmåga.


Man behöver inte ta till sig hela den kinesiska filosofin för att få effekt av träningen utan kan utföras som en ren motionsform för att främja balans, koordination, hållning, stabilitet, rörlighet, styrka, andningsteknik, avspänningsförmåga samt kroppsmedvetande. Övningarna hjälper oss att bli mer närvarande i det vi gör och vår hjärna får en välbehövlig vila. Kan det bli enklare att må bra!